Napsali o nás

Cigareta? Nechte si zajít chuť!

Mladá Fronta Dnes 24. 11. 2004

Zaměstnanci kroměřížské firmy budou smět od prosince kouřit jen mimo areál podniku.

Práce, nebo cigareta? Zaměstnanci kroměřížské Plastiky se budou muset rozhodnout. V areálu podniku bude platit od prosince absolutní zákaz kouření. Buď si lidé škodlivý zlozvyk alespoň v pracovní době odřeknou, nebo budou mít v práci problémy.

Kroměřížská společnost Plastika rozhodla o absolutním zákazu kouření v celém areálu závodu. Má vstoupit v platnost k 1. prosinci.

Kroměříž (tn) – Kuřáci jsou biti stále víc, v Evropě i v Americe. Tento trend už zasáhl i Česko a některé firmy začínají sahat i k velmi razantním krokům. Patří mezi ně i kroměřížská společnost Plastika. Část zaměstnanců však striktní zákaz rozzlobil a chystají se protestní petice.

S tak striktním zákazem nesouhlasíme a budeme proti němu protestovat. Vedení firmy jde jako obvykle tou nejjednodušší cestou. Je tady spousta věcí ke zlepšování, ale je v první řadě napadne zákaz kouření, protože je to pohodlnější, zlobí se jeden ze zaměstnanců. Jméno si však z obav o místo nepřeje zveřejnit.

Management Plastiky, která zaměstnává asi tři stovky lidí, potvrdil, že o zákazu kouření v celém areálu již rozhodl a nařízení má platit od 1. prosince. Žádné vymezené prostory pro kuřáky Plastika zřizovat nebude. Zjistili jsme si, že zaměstnavatel takové prostory vyčlenit může, ale nemusí, uvedla vedoucí personálního úseku Ivona Vojtušová. K rozhodnutí podle ní přivedly vedení společnosti stále přísnější požadavky zákazníků na čistotu výrobního prostředí, ale i snaha o protipožární ochranu a prevenci.

Kuřáci přitom při svých protestech nenajdou žádnou oporu v právu. Podle mého názoru nemají na základě čeho, míní právnička Alice Prchalová. Kuřáci nejsou kojící matky, pro které zaměstnavatel prostory poskytnout musí. To by zrovna tak někdo mohl žádat o prostory na popíjení alkoholu, uvedla. Jediným řešením je podle ní kouřit v přestávce a mimo areál závodu.

Plastika se zabývá zpracováním plastů a Ivona Vojtušová míní, že k podobným opatřením sahají i jiné plastikářské závody. Ve Fatře, kde se zpracováním plastu zabývá 1700 zaměstnanců v závodech v Napajedlích a Chropyni, to však neplatí.

U nás kuřákům vyhrazujeme prostory. Nejsem příznivcem absolutního zákazu. Lidé by kouřili tajně a to by mohlo znamenat ještě větší nebezpečí, míní generální ředitel Fatry Jaroslav Toufar.