Napsali o nás

Sebevědomí tuzemských exportních firem neustále roste

Hospodářské noviny 26. 5. 2000

V soutěži o nejlepšího exportéra se vybíralo ze 150 firem.

Třetím vítězem v historii Exportní ceny DHL byla 25. 5. 2000 vyhlášena společnost Mikroelektronika. Producent elektronických lístkových systémů pro hromadnou dopravu i parkování vyhrál díky obrovskému 675 procentnímu, meziročnímu nárůstu objemu exportu. Stal se tak třetím vítězem v historii, v předchozích ročnících zvítězily Utes Elektronika a TRW Volant Horní Počernice. Druhou cenu v akci, jejímiž spolupořadateli byly Czech Trade, hospodářská komora České republiky a Svaz obchodu, obdržel výrobce nikl-kadmiových článků a baterií SAFT- FERAK. Třetí pozici obsadila společnost Best, vyrábějící svařované velkorozměrové, ocelové konstrukce.

Cena by měla přispět k větší aktivitě českých vývozců při pronikání na zahraniční trhy a lepšímu zhodnocování českého umu, tvrdil v době založení současný ředitel vyhlašovatele společnosti DHL International ČR, Alexandr Pilař.

Porota vedená Karlem Schwarzenberkem hodnotila na 150 přihlášených společností z různých oborů. Vévodila výroba strojů a zařízení, následovaná stavebnictvím a kovodělným průmyslem. Podmínkou pro možnou účast v soutěži byl již zmíněný limit maximálního obratu ve výši 500 miliónů korun, minimální objem vývozu jeden milión a firma přihlášená do soutěže musí být česká, navíc nesmí vyvážet starožitnosti a suroviny. Vítěz a nejlepších deset společností jsou vyhlašovány na základ součinu absolutního a relativního růstu exportu, exportní inovace a tvořivosti. Sebevědomí českých exportérů roste, zaznělo několikrát z úst přítomných odborníků. Některé z přihlášených firem musely být dokonce podle předsedy poroty Karla Schwarzenberka vyřazeny kvůli příliš vysokému obratu, který narostl během doby hodnocení. Slova o rostoucí úrovni exportních firem potvrdila i analýza zveřejněná agenturou Gfk Praha. Průzkum ukázal, že více než padesát procent respondentů hodnotí svou situaci lépe než před rokem.

Graf TOP 10

Poznámka: pořadí je stanoveno podle součinu hodnoty absolutního růstu exportu (1999-1998) a relativního růstu (1999/1998).