Napsali o nás

Podpora subdodavatelů nyní pro 60 firem, po půl roce jich zůstane dvacet

Hospodářské noviny, 20. 3. 2001

Celkem 60 tuzemských firem z oblasti elektrotechnického průmyslu se dostalo do pilotního programu podpory subdodavatelů. Program má probíhat 18 měsíců.

Firmy budou moci v rámci této akce, která je financována ze státního rozpočtu a fondu Phare, zdarma čerpat poradenské služby včetně auditu jejich obchodní situace. Akce letos přijde rozpočet i Phare rovným dílem na 21 miliónů korun, zhruba o stejnou částku by mělo jít i příští rok. Náklady celého projektu by měly dosáhnout tří miliónů eur.

Po šesti měsících poradci spolu se společností KMPG Consulting vyberou dvě desítky firem, které budou dále využívat intenzivní individuální poradenství. CzechInvest podle slov generálního ředitele Martina Jahna jedná i s bankami o lepších podmínkách financování pro české firmy, které v programu zůstanou.

Cílem programu je zvýšit podíl subdodávek od českých podniků pro zahraniční investory působící v ČR až na 30 procent ze současných 10 procent.

Zkušenosti s podobnými programy mají i ostatní státy. V Irsku program podpory běží od roku 1985, účastnilo se jej na 300 firem a podařilo se díky němu zvýšit objem subdodávek o 260 procent, konstatoval irský poradce Bill Chambres.