Napsali o nás

Plastika zvýšila výnosy na půl miliardy korun

Týdeník kroměřížska, 27. 3. 2001

Meziroční nárůst výnosů o 38 procent na půl miliardy korun zaznamenala loni podle předběžných výsledků Plastika VD Kroměříž.

Zisk českého producenta plastových výrobků vzrostl meziročně trojnásobně na 9,5 miliónů korun. I při růstu zisku se však negativně v nákladech promítly kurzové rozdíly zejména u amerického dolaru, neboť firma některé komponenty dováží z východní Asie. Novinářům to včera sdělil Miroslav Kundera.

Meziroční nárůst výnosů tak podle Kundery dosáhl celoroční výroby roku 1995 a to při počtu pracovníků zhruba o 20 osob nižším. Na zvýšení výkonů se podílela hlavně výroba počítačových komponentů a klávesnic, která dosáhla zhruba 48 procent celkové produkce družstva. Výrazně se projevila ve třetím čtvrtletí zahájená výroba plastových dílů pro periferní příslušenství počítačů pro nadnárodní společnost Flextronics, doplnil Kundera.

Export družstva tvořil zhruba 73 procenta výkonů a směřoval hlavně do Německa, Nizozemí, Francie, USA, Mexika a Velké Británie. Loňské investice družstva činily 18 miliónů korun a mezi hlavní zařadil Kundera vstřikovací stroj s manipulátorem za zhruba devět miliónů. Na konci loňského roku měla Plastika VD 248 pracovníků, z nichž zhruba 57 procent jsou osoby se změněnou pracovní schopností.