Napsali o nás

Zapáchající zmijovec v Plastice

Týdeník HIT kroměřížska, 23. 4. 2002

Naši naši zaměstnanci mají také své koníčky a zájmy. A některým z nich se občas podaří opravdu kuriózní výsledek, o kterém informuje také tisk.

Zapáchající zmijovec v Plastice

Zmijovec (latinsky Amorphophalus rivierii) pochází z tropické džungle jihovýchodní Ásie. Už jako mladá rostlina zaujme své majitele jediným, deštníkovitě rozvětveným a efektně mramorovaným listem. A což teprve když po letech pěstování nasbírá do podzemní hlízy dostatek sil a v předjaří vyžene podivně tvarovaný monstrózní "květ". Tenhle orgán (botanikové mu říkají květenství složené z protáhlé palice a ohrnutého toulce) je kromě prapodivného tvaru a nadměrné velikosti proslulý především svou smrdutostí! Vydává totiž intenzivní a naprosto věrně napodobený puch hnijícího masa. Tak jako všechno v přírodě je i v případě zmijovce vše zařízeno zcela účelně - produkované aróma spolehlivě přiláká mouchy masařky a o opylení nejvoňavějšího "květu" světa je postaráno. Vědci ovšem přišli i na další ve světě rostlin doslova fascinující vlastnost zmijovčího "kvítku"" jeho palice totiž dokáže po dobu kvetení zvýšit svoji "tělesnou" teplotu až o několik stupňů a působí tak jako lákající maják pro noční létavé tvory vybavené infračerveným viděním!

Ke kurióznímu květu nás pozvala Libuše Zapletalová z kanceláře Plastiky, v. d. Kroměříž, která zmijovec pěstuje už 18 let.

Zmijovec (Amorphophalus rivierii)

Zmijovec - Amorphophalus rivierii