Napsali o nás

Místní firmy pomohly

Týdeník Kroměřížska 23. 7. 2019.

Místní firmy pomohly zlepšit podmínky pro pečující osoby dlouhodobě nemocné v domácí péči

Nová sociální služba Chůvičky umožňuje od jara lidem se sníženou soběstačností nebo dětem od devíti let zůstat v domácí péči díky návštěvám pracovníků v sociálních službách. Službu mohou využívat pečující osoby každý den od 6 do 20 h, aby si mohly odpočinout od každodenní náročné péče o své blízké. Pro zajištění terénní služby, kterou poskytují Sociální služby města Kroměříže, bylo nutné pořídit dvě vozidla, v nichž pracovnice služby dojíždějí za objednanými klienty.

Předání vozidel

Slavnostního předání se zúčastnili (zleva stojící): Michaela Beli a Dagmar Klučková - SSMK, Michal Jansa - TOS Hulín, Vít Peštuka - místostarosta města Kroměříže, Petra Kudelová - Chropyňská strojírna, Stanislav Zbranek a Lenka vavrušová - Plastika Kroměříž.

Pro financování nákupu aut byl v květnu uspořádán benefiční koncert s Olgou Lounovou, osloveny byly i místní firmy. Společnost TOS Hulín věnovala Sociálním službám Škodu Octavia, osobní vozidlo Dacia Dokker bylo zakoupeno z výtěžku květnového benefičního koncertu, přičemž nejvýznamnějšími donátory se staly společnosti Plastika Kroměříž a Chropyňská strojírna.

Významným zaměstnavatelům a současně sponzorům této prospěšné služby jsme položili společné otázky

(Poznámka: Vybrány odpovědi Ing. Noska)

Za Plastiku Kroměříž odpovídá Michal Nosek, předseda představenstva.

Obrací se na Vaši firmu hodně žadatelů o sponzorství a podle čeho si vybíráte?

Ano, obrací, větší desítky ročně. Vybíráme v týmu podle souladu s cíli podnikové CSR strategie. V případě Plastiky se snažíme podpořit péči o děti a vzdělání v regionu a některé sociální služby a programy. Dlouhodobě pracujeme také s Nadací VIA a obecně prospěšnou společností Post Bellum. Zde je cílem podpora rozvoje občanské společnosti.

Čím Vás zaujala služba Chůvička?

Podpora programů jako je Chůvička nám umožňuje chovat se jako společensky odpovědná firma v regionu.

Jak se daří Vaší firmě a kolika lidem dáváte práci?

Ve skupině dnes dáváme práci téměř 600 lidem. Plastika je výrobce a exportér náročných plastových dílů pro autoprůmysl, takže se nám daří stejně jako celému oboru - po silných nárůstech posledních let přišlo mírné ochlazení, nicméně hodně investujeme a akvírujeme nové zakázky. Stavíme nový výrobní závod v Ledči nad Sázavou. Takže, abych citoval z Járy Cimrmana: Já tu budoucnost v našem fochu vidím velice růžově.

Je Kroměřížsko dobrým místem pro podnikání?

Pro Plastiku určitě je díky tradici zpracování plastů v regionu a blízkosti univerzit ve Zlíně a Brně. Na druhé straně je dnes obtížné realizovat ve městě větší stavební investice a není dořešena protipovodňová ochrana. Takže stále je co řešit.