Napsali o nás

Inovace v průmyslových odvětvích

Svět průmyslu 5/2020

Plastika a.s. se na nadcházející změny v průmyslu intenzivně a dlouhodobě připravuje. Značná část inovací se týká digitalizace v oblasti výroby a logistických činností. Digitalizaci se snažíme maximálně využít, aby co nejlépe odpovídala našim technologiím a specifické pozici na trhu.

Již nějakou dobu také pracujeme na vývoji nástrojů pro dynamické řízení robotů. Tento experimentální vývoj provádíme společně s Univerzitou Palackého v Olomouci a postupně přerůstá ve výzkum. První výsledky našeho VaV vzbudily zájem u celé řady partnerů z různých oborů. Kromě výrobních firem, které by chtěly jít podobnou cestou jako my, jsou to také dva výrobci MES, jeden výrobce robotických zařízení a také výrobce umělé inteligence pro zdravotnictví. Poslední zmíněný dodavatel, společnost Aiomica, podobně jako výzkumný tým Plastiky staví na systematickém propojování praktických projektů a akademického výzkumu. V době COVID 19 umožnila zkušenost a flexibilita týmů na obou stranách v rekordním čase připravit výrobu tyčinek do odběrových sad a také díky tomu implementovat celý systém plošného testování. Ověřili jsme si tak schopnost uspokojit náročné zákazníky i z jiných než automotive oborů.

Galvanická linka

Galvanická linka v Ledči nad Sázavou

Letos inovujeme i logistické zázemí Plastiky. Vybudovali jsme nový sklad hotových výrobků s celkovou kapacitou 7000 palet. Inovativním jádrem skladu je systém plně automatické distribuce palet s poloautomatickým zaskladňováním do regálů. Cílem nového řešení je zefektivnění intralogistických procesů a výrazné navýšení skladové kapacity při zachování stávajícího počtu pracovníků. Moderní systémové řešení zároveň zajistí eliminaci neshod.

Plastika a.s. letos zásadně rozšířila své možnosti v povrchových úpravách plastů. V partnerství s dodavatelem technologie Kovofiniš a.s. jsme postavili nový moderní závod pro galvanický pokov plastů v Ledči nad Sázavou. Plně automatizovaná galvanická linka nám nabízí roční pokovenou plochu až 300 000 m2. Je navržena pro možnosti bezchromové předúpravy nebo s využitím šestimocného chromu. Finální chromování pak provádíme v lázních s šestimocným i třímocným chromem. Na základě požadavků na jednotlivé díly galvanická linka umožňuje pokovení v lázních: mikroporézní nikl, mikrotrhlinkový nikl a saténový nikl. Necílíme pouze na automobilový průmysl, který je naší dominantou, ale zaměřujeme se také na výrobky pro elektrotechnický průmysl, sanitární techniku a další. V rámci výstavby galvanické linky vyvíjíme inovativní pracoviště svěšování pokovených dílů, kde se nám podařilo skloubit v jednom kroku proces svěšování a kontroly kvality pokovených dílů.