Napsali o nás

Autoprůmysl hledá plně integrované dodavatele

Hospodářské noviny 30. 9. 2020.

Zvyšující se požadavky na pohledově náročné díly vedou k poptávce po dodavatelích s plně integrovanými vývojovými a výrobními procesy.

Už 65 let dodává PLASTIKA a.s. komplexní plastové díly. Vysoké nároky automobilního průmyslu vedly k integraci řady technologií zpracování plastů. Společnost letos zásadně rozšířila své možnosti v povrchových úpravách dílů. V partnerství s dodavatelem technologie KOVOFINIŠ a.s. jsme v Ledči nad Sázavou postavili nový moderní závod pro galvanický pokov plastů v hodnotě přes 400 mil. Kč. Nový provoz je integrován mezi stávajícími výrobními procesy PLASTIKY. Společnost tak plně integruje řadu stupňů výroby od vývoje dílů a výrobu forem přes tlakové vstřikování, povrchové úpravy až po finální montáž komplexních modulů. Esteticky náročné pohledové díly PLASTIKA zušlechťuje lakováním, laserovým potiskem, hot-stampingem nebo právě galvanickým pokovem.

Galvanická linka KP Galvano

KP Galvano - galvanická linka

Plně automatizovaná linka na galvanické pokovení plastů na bázi ABS a ABS/PC nabízí roční pokovenou plochu až 300 000 m2. Návrh linky zahrnuje nejnovější technologické poznatky, ve středoevropském regionu jde o špičkovou aplikaci.

Budova KP Galvano

KP Galvano - budova galvanovky

Linka je navržena pro možnosti využití tradiční technologie šestimocného chromu i bezchromové předúpravy, plně v souladu s aktuální evropskou legislativou. Finální chromování pak probíhá v lázních s šestimocným i třímocným chromem. Na základě požadavků na jednotlivé díly galvanická linka umožňuje pokovení v lázních: mikroporézní nikl, mikrotrhlinkový nikl a saténový nikl. Společnost tak necílí pouze na dominantní automobilový průmysl, ale i na výrobky pro elektrotechnický průmysl, sanitární techniku a další obory. V rámci výstavby galvanické linky PLASTIKA a KOVOFINIŠ vyvinuli inovativní pracoviště svěšování pokovených dílů, které v jednom kroku s digitální podporou integruje proces svěšování a kontroly kvality pokovených dílů. Instalace linky byla dokončena v létě, od října pak budou z linky expedovány první sériové díly.