Napsali o nás

Povodní zničený podnik zachránilo dobré pojištění

MF Dnes 12. 7. 1999.

Nejvíce povodní postiženou firmou na Kroměřížsku bylo družstvo Plastika v okresním městě. Nejenže voda v celém areálu dosahovala do dvoumetrové výše, ale držela se zde také nejdéle – tři týdny.

Firma, zaměstnávající převážně zdravotně postižené, měla však štěstí v neštěstí. Byla totiž jako jeden z mála podniků proti povodni pojištěna. Nyní již její vedení tvrdí, že se s následky povodně vyrovnali.

Škody se přiblížily dvěma stům milionům korun. Protože zaměstnává něco přes dvě stovky lidí, dosahovala ztráta na každého z nich téměř jednoho milionu. Naštěstí jsme byli pojištěni. Jak by to vypadalo, kdybychom nebyli, to opravdu nevím. I když pojišťovna pochopitelně nikdy nezaplatí všechny ztráty, uvedl technický ředitel Plastiky Stanislav Zbranek. Protože se voda v halách držela tři týdny, zničila prakticky všechny stroje.

Po povodni jsme přesunuli výrobu do jiných podniků. To bylo podstatné pro udržení zákazníků. Hodně nám pomohla rakouská firma vyrábějící vstřikovací stroje na plastové výrobky. Dodala nám velice brzy nové stroje, i když je musela stáhnout ze svých předváděcích center po celé Evropě. I tak jsme ovšem nemohli obnovit celý strojový park, řekl Zbranek.

Zaměstnanci Plastiky se snažili nedostatek strojů nahradit vyšší produktivitou. To se jim zřejmě podařilo. Zatímco podniky v regionu vesměs propouštějí, i když povodní postiženy nabyly, Plastika stav pracovníků nejen udržela, ale dokonce přijímá nové, protože zakládá společné podniky se zahraničními firmami. Jeden už vznikl a zaměstnává třicet lidí. Další právě vzniká a zaměstnání v něm najde padesátka dalších.

Těžko spekulovat o tom, co by bylo, kdyby nebylo povodně. Pokud jde o kvalitu výroby, jsme na tom lépe než před ní. Kdyby však povodeň nebyla, byli bychom na tom asi ještě líp, míní Zbranek.