Napsali o nás

Plastika zvyšuje výnosy

Týdení kroměřížska 21. 11. 2005

Producent plastových výrobků VD Plastika Kroměříž zaznamenal za letošních devět měsíců meziroční nárůst výnosů o 38 procent na 349,324 milionu korun. Zisk před zdaněním dosáhl 4,512 milionů korun, což je o 114 procent více než ve stejném období loňského roku. Novinářům to ve středu sdělil ekonomický náměstek Vojtěch Miler.

Zhruba polovinu výnosů zajistila výroba plastových klávesnic a 30 procent představovaly dodávky výrobků a komponentů pro automobilový průmysl, například pro vozy Fabia, Octavia, Opel a Mercedes. Zbytek výnosů tvořila výroba pro elektrotechnický průmysl a silniční sloupky. Vývoz se na výnosech podílel 75 procenty a byl srovnatelný se třetím čtvrtletím minulého roku.

Automobilové výlisky a výrobky pro kancelářskou techniku Plastika vyvážela do Francie, Německa, Nizozemí, USA, Mexika a Velké Británie, klávesnice a silniční sloupky hlavně do Německa.

Ve třetím čtvrtletí jsme zahájili výrobu plastových dílů pro periferní příslušenství počítačů pro nadnárodní společnost Flextronics International a první dodávky zrealizujeme v listopadu. Kontrakt podepsaný do března 2001 je v objemu 35 milionů korun, uvedl Miler.

Vzhledem k silné koruně vůči euru a německé marce a naopak slabé vůči americkému dolaru přišla Plastika jako významný exportér od začátku roku asi o tři miliony korun a do konce roku se propad zvýší o další milion korun.

Plastika zaměstnává 238 pracovníků, což je meziročně o 16 více. Na konci roku předpokládá výnosy 480 milionů korun a zisk před zdaněním kolem sedmi milionů korun.