Napsali o nás

Plastika zdvojnásobila loňský zisk

Týdeník kroměřížska 31. 7. 2001

Plastika VD Kroměříž, která se zabývá produkcí plastových výrobků, měla za letošní pololetí výnosy 340 miliónů korun, což je meziročně o 82 miliónů korun více. Hospodaření skončilo ziskem téměř dvojnásobným proti 4,5 miliónu korun ve stejném loňském období. Novinářům to sdělil předseda výrobního družstva Miroslav Kundera.

Zhruba polovinu výnosů tvořila výroba plastových klávesnic a dalších dílů pro počítače. Asi 15 % se podílely výrobky a komponenty pro automobilový průmysl, např. pro vozy Octavia, Fabia, Opel nebo Mercedes. Třetinový podíl připadl výrobkům pro elektrotechnický a informační průmysl. Z toho nejvíce Plastika dodává mezinárodní společnosti Flextronics.

Export tvořil kolem 75 % produkce a směřoval hlavně do Německa, Francie, Nizozemska a Británie. Menší podíl vývozu tvořilo Slovensko a Maďarsko.

Pololetní výsledky dávají podle Kundery předpoklad ke splnění celoročního plánu, který počítá s 618 milióny korun výnosů a 13,5 miliónu korun zisku. Loni měla firma výnosy 497 miliónů korun a zisk 9,5 miliónu.

Ve druhé polovině roku začneme s montáží konektorů pro informační technologie pro francouzskou firmu Nexans. Roční objem dodávek bude představovat asi 15 miliónů korun, uvedl Kundera. Již nyní podle něho Plastika chystá program pro rok 2002, kdy předpokládá nárůst výnosů 150 až 200 miliónů korun proti skutečnosti roku 2001.