Napsali o nás

Plastika Kroměříž letos vyvezla 62 % produkce

Hospodářské noviny 13. 10. 1998.

Zboží za 68,9 milionů korun, což je 65 % z celkových tržeb 106 milionů korun, vyvezl za letošních osm měsíců producent plastových výrobků Plastika VD Kroměříž.

Export firmy, která vyvážela hlavně počítačové klávesnice a silniční sloupky do SRN a Maďarska, tak meziročně vzrostl o 17 %. Ve sledovaném období však Plastika měla ztrátu 7 miliónů korun vlivem oprav po loňských povodních a letošního výpadku výroby klávesnic. Řekl to včera ekonomický náměstek Vojtěch Miler.

Klávesnice OEM pro německý Siemens jsou nosným programem a do konce roku jich chceme vyrobit 175 tisíc za 35 miliónů korun. Plnou výrobu jsme zahájili v květnu, ale v červnu kvůli povrchové úpravě nastal tříměsíční výpadek. To představuje 10 miliónů korun měsíčně. Podíl klávesnic na tržbách činil 40 %.

Asi 18 % tvořila výroba silničních směrových sloupků a 9 % výroba pro automobilový průmysl, např. díly bezpečnostních pásů nebo díly interiérů automobilů. Sortiment doplňují plastové květináče a na zakázku vyrobí Plastika kryty vánočních stromků pro SRN.

V červenci začala vyrábět uzávěry na PET láhve, kterých do konce roku vyrobí 64 miliónů kusů. Letošní hospodářský výsledek by měl skončit na nule při tržbách asi 200 miliónů korun a na výkonech 220 miliónů.

Firma se připravuje k získání certifikátu systému jakosti QS 9000 pro americké automobily a VDA 6.1.