Napsali o nás

Plastika VD za čtvrtletí zvedla tržby o 28 procent

Týdeník kroměřížska, 19. 6. 2001

Plastika VD Kroměříž vykázala za leden až březen tržby 161 miliónů korun, což je 28% meziroční nárůst. Zisk meziročně vzrostl na 5,6 miliónů z 350 tisíc korun. Novinářům to sdělil předseda výrobního družstva Miroslav Kundera.

Polovinu tržeb zajistily plastové klávesnice a další díly pro počítače. Výrobky a komponenty pro automobilový průmysl tvořily 15 % tržeb. Plastika je dodavatelem dílů např. pro vozy Octavia, Fabia, Opel a Mercedes. Asi třetinou se na tržbách podílely výrobky pro elektrotechnický a informační průmysl. Z toho polovinu zajistily dodávky pro druhého největšího odběratele Plastiky, nadnárodní společnost Flextronics. Zbytek tržeb představovaly silniční sloupkyventilátory.

Zhruba 75 % produkce firma vyvezla. Hlavním odběratelem bylo Německo, větší dodávky směřovaly také do Francie, Nizozemska a Británie. Dalšími vývozními zeměmi byly například Maďarsko a Slovensko.

Hned zpočátku roku Plastika investovala 6,5 miliónů korun do montážní výroby. Letos počítá ještě s 2,5 milióny korun do technického vybavení nástrojárny.

Plán letošního roku hovoří o 620 miliónech korun tržeb a zisku kolem 13 miliónů. Již dnes pracujeme na přípravě projektů pro další zahraniční odběratele pro příští rok, kdy počítáme s nárůstem tržeb asi o pětinu, uzavřel Kundera.