Napsali o nás

Podniky propouštějí, Plastika chce nabírat

MF Dnes 20. 1. 1999.

Zatímco nezaměstnanost roste a průmyslové podniky spíš propouštějí, nebo se k tomu chystají, kroměřížské družstvo Plastika se naopak chystá přijímat nové lidi.

Plastika je přitom bývalé družstvo invalidů. Ještě nyní zaměstnává osmapadesát procent lidí se změněnou pracovní schopností. Navíc byla předloňskou povodní postižena snad nejvíc z kroměřížských firem. Voda, která při povodni sahala až do třímetrové výše, stála v areálu podniku měsíc a způsobila škody za několik set miliónů korun.

Firma zakládá společný podnik s Francouzi

Plastika, která zaměstnává asi dvě a půl stovky lidí, a produkuje výrobky z plastických hmot, však nejen přežila, ale nyní dokonce zakládá společnost Ercé.

Zaměstnáme proto počínaje březnem a dubnem postupně asi padesát lidí, uvedl ekonomický náměstek Plastiky Vojtěch Miler.

Plastika však zaměstná i dalších asi patnáct lidí pro vlastní výrobu. Spolupracuje totiž také s německým Siemensem, který zvyšuje výrobu. Pro Siemens vyrábí Plastika klávesnice k počítačům.

Ve společném česko-francouzském podniku bude mít Plastika 40 % a Francouzi 60 %. Podnik se zaměří na výrobky z plastů pro evropský automobilový průmysl a elektrotechniku. Francouzi dodají výrobní technologii a know – how, Plastika poskytne prostory a zaměstnance. Také ředitel bude Čech. Celkově očekáváme letos zvýšení výroby o 50 %, odhaduje Miler.

Luboš Kavan, analytik trhu práce na kroměřížském okresním úřadu, považuje Plastiku za výjimku. Je skutečně neobvyklé, když za nynější situace chce podnik přijímat. Přestože měla Plastika velké problémy s povodní, patří nyní k nejsilnějším firmám v okrese. Lze jen doufat, že jí to vydrží, uvedl Kavan.