Napsali o nás

Plastika zvýšila tržby o 63 procenta

Týdeník kroměřížska 30. 5. 2000

Meziroční nárůst tržeb o 63 procenta na 125,9 milionů korun zaznamenal v letošním I. čtvrtletí producent plastových výrobků Plastika VD Kroměříž. Hospodaření skončilo ziskem 350 000 korun, když vloni ve stejném období to byla ztráta přes tři miliony korun. Novinářům to sdělil předseda výrobního družstva Miroslav Kundera.

Na výrazném nárůstu tržeb se projevily loňské investice do nových strojů, čímž jsme zvýšili výrobní kapacitu. Ve firmě pracujeme ve třísměnném nepřetržitém provozu, abychom stačili pokrýt zakázky, doplnil.

Největší podíl na tržbách měly plastové klávesnice a další díly do počítačů, které tvořily kolem 60 procent. Čtvrtinou se podílela výroba pro automobilový průmysl. Plastika dodává výrobky a komponenty pro vozy Fabia a Octavia, také pro firmu Sommer Allibert nebo vozy Opel a Mercedes. Asi osm procent z tržby tvořily silniční sloupky a zbytek výroby pro elektrotechnický průmysl.

Z 80 procent firma produkci vyvezla. Počítačové výrobky směřovaly do Francie, Německa, Nizozemí a na Slovensko. Přes dvě třetiny silničních sloupků dodala Plastika do Německa, čímž nahradila výpadek na českém trhu způsobený nedostatkem financí.

Přísun zakázek pozitivně ovlivňují v minulých letech získané certifikáty ISO 9001, QS 9000 pro americké vozy a letos v březnu získaný ekologický certifikát ISO 14001. Letos připravujeme ještě certifikát VDA 6.1, uvedl předseda.

Letos Plastika plánuje minimálně o 70 procent zvýšit loňské tržby 351 milionů korun. Předpokládá produktivitu práce na jednoho pracovníka přes 2,2 milionu korun, což je asi trojnásobek průměru výrobních družstev v České republice.