Tiskové zprávy

Nový sklad běží naplno

18. 1. 2023, Kroměříž

Nový poloautomatický sklad s válečkovou tratí a VNA vozíky zvyšuje skladovací kapacity a efektivitu skladování v kroměřížské firmě PLASTIKA.

Poloautomatický sklad s VNA vozíky

V létě 2021 byl uveden v kroměřížské společnosti PLASTIKA a.s. do plného provozu nový poloautomatický sklad. Implementace byla prováděna za plného provozu skladu a trvala kvůli pandemii Covid-19 více než rok. Cílem projektu bylo nejen zvýšit skladovou kapacitu, ale především zvýšit efektivitu práce. Nový poloautomatický sklad VNA s válečkovou drahou byl realizován ve spolupráci se společnostmi Jungheinrich (ČR) a AIMTEC.

Budova skladu
Nový poloautomatický sklad

Celý proces je řízen automaticky pomocí WMS (Warehouse Management System) dodaného firmou Aimtec. Vysoce automatizovaný WMS řídí veškerý tok polotovarů a hotových výrobků mezi výrobou, skladem a expedicí. Práce je rychlejší, čitelnější a efektivnější. Automaticky řízené VNA vozíky jsou o 20 až 30 % rychlejší než ty, které řídí člověk. Společně s válečkovým dopravníkem a WMS se zrychlil tok zboží téměř o polovinu. Vedle toho se výrazně zkrátila doba zaučení nových skladníků.

V roce 2022 PLASTIKA zpracovala 137 833 palet tj. průměrně 377 palet denně. Přes válečkovou trať prošlo 77 024 palet tj. průměrně 211 palet denně. Zaskladněno bylo 67 281 palet a vyskladněno 69 950 palet. Investice do poloautomatického skladu se vyplatila.

Komplexní plastové komponenty

PLASTIKA a.s. v Kroměříži patří k významným dodavatelům komplexních plastových komponentů pro průmyslové výrobky, zejména pro oblast automobilového průmyslu.

Souvislosti