Napsali o nás

Plastika: půlstoletí s plasty

Týdeník kroměřížska 8. 8. 2006

PLASTIKA a.s. oslavila padesáté výročí založení.

Půlstoletí s plasty

V sobotu 24. 6. 2006 oslavili zaměstnanci, pamětníci i příznivci Plastiky padesáté výročí založení společnosti. Oslava se konala na ranči v Kostelenech, kde více než 450 návštěvníků prožilo krásné westernové odpoledne.

Diváci westernového odpoledne

Westernové odpoledne

Plastika a.s., která patří k významným dodavatelům komplexních plastových komponentů pro průmyslové výrobky, byla založena už v roce 1956, v té době nesla název Lidové výrobní družstvo invalidů v Kroměříži. První provozovny se nacházely na ulici Brandlově, Velehradské i ve Ztracené. Hlavní výrobní program představovala produkce dětských hraček, pálek pro stolní tenis, ale také opravy elektromotorů a laboratorních přístrojů. Tehdejší družstvo postupně přecházelo na zpracování plastických hmot. Původní název byl v roce 1960 nahrazen názvem INVA a od roku 1963 nese firma název Plastika (VDI Plastika Kroměříž). Od roku 1966 sídlí Plastika na Kaplanově ulici v Kroměříži.

V sedmdesátých letech dochází ke změně výrobního programu, který zahrnoval výrobu odpadních tvarovek a ventilačních hlavic. Začíná rozvoj technologie vstřikování - květináče, ramínka. Zakázková provozovna produkuje vzduchotechnická zařízení, plastové průmyslové ventilátory, digestoře pro chemický průmysl nebo také telefonní boxy. Šicí dílna byla zaměřena na zhotovování ochranných obleků, používaných při chemickém postřiku v zemědělství a zahradnictví i pro vojenské účely. Kromě toho Plastika už v této době expedovala silniční směrové sloupky určené především pro české dálnice a silnice.

Počátkem devadesátých let se Plastika soustředila na získání zakázek na technické díly. Významný zlom ve vývoji firmy představovala důležitá zakázka pro irskou firmu ALPS Electric na díly počítačových klávesnic. Došlo k masivním investicím do nových moderních vstřikolisů, což také přispělo k získání dalších zákazníků, a to i z automobilového průmyslu. Samozřejmou podmínkou byla implementace standardů řízení jakosti výroby podle ISO, jehož certifikát Plastika drží od roku 1996. V oblasti silničních sloupků došlo k vývoji nových typů nejen pro český, ale i pro zahraniční trh. Jedním z nejvýznamnějších mezníků v historii Plastiky je spolupráce s firmou Fujitsu Siemens Computers, jejíž zahájení přineslo nejen rozvoj vstřikování, ale postupně i dalších technologií (laserový potisk, testování) a hlavně montáže finálních výrobků – počítačových klávesnic dodávaných na trh včetně testování a kompletní odpovědnosti za dodaný výrobek.

V roce 2002 došlo ke změně právní formy společnosti Plastika. Z výrobního družstva vznikla akciová společnost. Nástupnická společnost, která pokračuje v započaté strategii, nese nadále název PLASTIKA a.s.

V loňském roce firma investovala do nových technologií - dvoukomponentní vstřikování, vstřikování za podpory dusíku, automatická linka na montáž počítačových klávesnic, vstřikolisy s uzavírací silou 700 t. V areálu Plastiky bylo vybudováno logistické centrum poskytující komplexní logistické služby v oblasti globálního nákupu, kompletace výrobků včetně balení a distribuce do dodavatelského řetězce. Záměrem příštího období je rozšíření skladových kapacit, vybudování lakovny či expanze do jiných regionů i segmentů. Plastika očekává v letošním roce rekordní tržby, přes 700 mil. Kč Společnost zaměstnává přes 400 zaměstnanců, 55 procentům z nich umožňuje uplatnění se i se změněnou pracovní schopností. Padesátiletá historie v oblasti průmyslového zpracování plastů dává Plastice a jejím zaměstnancům velké šance uspět u náročných renomovaných zákazníků z oblasti počítačového, automobilového nebo elektrotechnického průmyslu.

Ing. Marcela Bradová,
marketing