Napsali o nás

Plastika je světově známou firmou s vysokou zaměstnaností

Týdeník kroměřížska 9. 8. 2005.

Pevné místo mezi předními českými dodavateli plastových výrobků patří Plastice Kroměříž, která příští rok oslaví již padesát let na trhu. Místním lidem se při vyslovení názvu firmy vybaví jako výrobce plastových květináčů nebo silničních směrových sloupků, či spojení se zaměstnavatelem, který dává pracovní příležitost mentálně postiženým lidem. Všechna tato spojení však již dávno neplatí.

Plastika je dodavatelem komplexních plastových komponentů pro průmyslové výrobky. Zajišťuje vysoký stupeň předvýrobních služeb a finalizace, což zahrnuje návrh výrobku a forem. Dále nabízí vstřikování plastových výlisků, lakování, potisk, montáž, nechybí ani balení výrobků a samotná distribuce. Mezi hlavní výrobní program spadá výroba počítačových klávesnic, technických výlisků pro elektrotechnický průmysl, jedná se o rozměrově i pohledově vysoce náročné díly pro automobily, tiskárny a kopírovací zařízení. Deset procent výrobního programu patří výrobě směrových sloupků a plastových ventilátorů pro průmysl. Mezi mnoha zákazníky najdeme i světově známé firmy jako Fujitsu Siemens Computers, Schneider Electric, Siemens VDO, Faurecia, Lexmark či Xerox. Také tržby dosahují vysokých čísel, vloni 579 milionů korun, přičemž export tvoří 70 %. Ani zaměstnanost není zanedbatelná, v Plastice je 300 zaměstnanců, z toho polovina lidí se zdravotním postižením.

Pro letošní rok si Plastika dala za cíl dořešit scénář strategické aliance, vybudování logistického centra klávesnic, zavést nový informační systém a neposlední řadě si osvojit nové technologie pro vstřikování za pomoci dusíku.